All photos : Pasi Aalto

TYIN tegnestue Architectsによるその地域のもので作られた持続可能な施設「Safe Haven Library / Bathhouse」

ノルウェーを中心に活動する若手建築家ユニットTYIN tegnestue Architectsが2009年にタイで手がけたプロジェクト「Safe Haven Library / Bathhouse」を紹介します。

Safe Haven Library

Safe haven Bathhouse

2009年1月、TYIN tegnestue Architectsはタイのセイフ・ヘイヴン孤児院に自らの出身校であるNTNUの学生らと共にワークショップをするために訪れました。そこで最も求められていたのは衛生的な施設と教育のための場所です。そこで彼らは地元のカレン族の労働者と共に自らも建設作業に加わり、たった2週間で2つの施設「Safe Haven Library」と「Safe haven Bathhouse」を作り上げました。どちらの建物も全てその地域で手に入る材料と労働力で製作され、建設のための資本は全て地元に還元されています。


Safe Haven Library







ファサードに用いられた竹によって十分な換気がなされ、強固な木で作られたフレームは子ども達が走り回っても壊れない快適な床の役割を果たしています。エントランスは小さなコンンピュータルームと沢山の本がある図書室の緩衝地帯として機能しています。


子どもたちにとって重要なのは十分な食事と教育がなされることです。「Safe Haven Library」は子どもが宿題をし、読書とインターネットをすることが出来る場所となりました。





Safe haven Bathhouse








トイレやランドリーは二つのコンクリートの塊に収められ、黄色いブロックには伝統的なカレン族の様式を取り入れたものとなっています。そして中央の浴場や洗濯を行うエリアは広大なチークの林に向けて開かれています。竹で作られたファサードはこの建物に斜めに立てかけられ、二つのトイレと間の入浴所をつなぐ通路を形成しています。




最も困難な問題は下水に関することでした。タイ北部には雨期があり、この大量の水を排水可能なシステムを考案する必要があります。それまでの施設の床はコンクリートだったため、雨期の度に大量の泥で汚れていました。そこで床を木と砂利に変更し、積層した砂利と石を使用することで簡単に清潔で乾燥した床面が確保出来るようになりました。また排泄物は地中に埋めたパイプを通って処分されます。TYIN tegnestue Architectsが目指した個人、特に子どもたちを病気から未然に防ぐ衛生的な施設が「Safe haven Bathhouse」です。


右:アンドレア・G・ゲールセン、 左:ヤシャー・ハンスタッド

TYIN tegnestue Architectsはアンドレア・G・ゲールセン(1981 年、ノルウェー、ト ロンハイム生まれ)とヤシャー・ハンスタッド(1982 年、イラン、テヘラン生まれ)によって2008年に結成されました。

「建築は地域の人々の暮らしをより良くする資源」と考える彼らは、毎回現場でワークショップを 行い、時にはノルウェーから NTNU の教員や学生が加わりながら、地元の人々との共同作業による様々なプロジェ クトを実現しています。現在はトロンハ イムのノルウェー科学技術大学(NTNU)で実践を通した 教育活動を行うほか、世界各地で講演や展覧会、ワーク ショップを行っており、Global Award for Sustainable Architecture 金賞(2012 年)をはじめ、ノルウェー、スウェーデン、英国、イタ リア、タイなどで数々の建築賞を受賞した現在最も注目される若手建築家ユニットです。

そんなTYIN tegnestue Architectsの活動を一挙に紹介する日本初の個展が7/10より東京のギャラリー間にて行われます。今回紹介した作品の他にも様々なプロジェクトが紹介される大変興味深い展示ですので、機会があれば是非ご覧ください。
くわしくはこちらから


In January 2009, TYIN invited 15 Norwegian architect students from NTNU to participate in a workshop at the Safe Haven Orphanage, Thailand. Associate Professor Hans Skotte and architect Sami Rintala led the workshop.

The most pressing needs at the orphanage was a new sanitary building and a library. TYIN worked on the sanitary building, together with the Karen workers from Noh Bo. While the workshop participants focused their efforts on the library. With the assistance of TYIN and NTNU professors the Safe Haven Library was completed in only two weeks.


Safe Haven Library

The library was built using local materials and labour. All the money spent on the project was used in the nearby markets. The concrete base of the library is casted on a bed of large rocks gathered on-site. The walls consist of plastered concrete blocks and cool the building during the day.

The simple construction of the open bamboo facades provided ample natural ventilation through out the whole structure. Iron wood make up the solid frame construction and serves as a comfortable floor for the children to play on. The bookshelves are a floor to ceiling height structure that runs the full length of the concrete wall and the floor remains unfurnished to give room different activities. The entrance creates a comfortable buffer zone between a small computer area on one side and a larger library room on the other.

The most important thing to the Tasanee is that her children have food and an education. The library enables the children of the Safe Haven Orphanage to have a space to do homework, use a computer with internet and read books. The new building has also attained the important role of a gathering space and is frequently used for making crafts and playing games.

Safe Haven Library : plan

Location: Ban Tha Song Yang, Thailand
Client: Safe Haven Orphanage
Project: Library
Cost: 29.000 NOK / 4.800 USD
Building period: 12. — 29. January 2009
Sponsors: Norsk Betongforening , Bygg Uten , Grenser Minera , Norge Spenncon NTNU
Collaborators: Rintala Eggertsson Architects
Built by: Students and Tutors from NTNU


Safe Haven Bathhouse

The new sanitary building houses the basic needs of the orphanage; the toilets, personal hygiene facilities and laundry. The internal structure was already built and became the framework for the project.

The most intimate functions are located within the two plastered concrete masses. The central zone contains concrete containers for bathing and opens out towards the vast teak plantation. The bathing area is only partly privatized, adapted to Karen culture. A tilted facade of bamboo covers the front of the building and creates a passageway, connecting the two functions together.

A huge challenge in this project was the sewage, which has to be dealt with on-site. The drainage system has to be able to cope with large amounts of water during the rainy season. The existing sanitary facilities at Safe Haven Orphanage were narrow, dark and have concrete flooring that accumulated water and dirt. With this bathhouse we have tried alternative solutions that hopefully will be an important asset in the future development in the district. Gravel and wooden floors are easy to keep clean and dry, using layers of stone and gravel drains all wet rooms. The waste from the toilets passes through pipes buried in the ground.

The climate of northern Thailand makes good personal hygiene essential to prevent diseases, especially for small children. With this bathhouse TYIN wanted to create well functioning and dignified facility for personal hygiene.

Safe Haven Bathhouse : plan

Location: Ban Tha Song Yang, Thailand
Client: Safe Haven Orphanage
Project: Sanitary Building
Cost: 22,500 NOK / 3.800 USD
Building period: 12. — 29. January 2009
Built by: TYIN tegnestue and Local Workers
Architects: Andreas Grontvedt Gjertsen and Yashar Hanstad


TYIN tegnestue Architects was established in 2008. The office has completed several projects in poor and underdeveloped areas of Thailand, Burma, Haiti and Uganda.

Solutions to real and fundamental challenges call for an architecture where everything serves a purpose — an architecture that follows necessity. By involving the local populace actively in both the design and building of their projects, TYIN are able to establish a framework for mutual exchange of knowledge and skills. All materials used in TYIN´s projects are collected close to the sites or purchased from local merchants.

TYIN is currently run by Masters of Architecture Andreas G. Gjertsen and Yashar Hanstad, and has its headquarters in the Norwegian city of Trondheim. TYIN has won several international awards and their projects have been published and exhibited worldwide.

from web site


posted by Shin Yamashita.