アート・バーゼル/マイアミ2015で披露される、マチュー・ルアヌーによる自然を乱暴に結合したオーデマ・ピゲのラウンジ

マチュー・ルアヌーがインテリアを手がけ、アート・バーゼル/マイアミ2015で発表されるスイスの高級時計メーカー、オーデマ・ピゲのラウンジを紹介します。ブランドの発祥地、スイスのジュー渓谷の自然をオーデマ・ピゲの時計と同時に見せるラグジュアリーで大胆な構成です。

all photos : Felipe Ribon



空間に大胆に配置された岩はブランドの発祥地、スイスのジュー渓谷のものを型取り成形されたものです。考古学で培われた高い技術力で再現され、自然の中からそのまま持ち出したようなこの岩によって、ルアヌーが表現しようとした「ありのままの自然が描かれた魔法のような建築」が描かれています。



木やガラス、大きな岩と極度に洗練されたオーデマ・ピゲの時計の間で生まれた著しいコントラストによって独特の緊張感を持つ空間が構成されています。


また浮遊する岩は時間そのものの停止も表現されています。「私は常に大自然とテクノロジー、2つの相反するものからインスピレーションを受ける」と語るマチュー・ルアヌーらしさの詰まったインテリアデザインです。

5月に香港で開催されたルアヌーのオーデマ・ピゲの展示の様子はこちらよりご覧下さい。

Mathieu Lehanneur for Audemars-Piguet
Art Basel Miami from 4th to 7th december 2014
www.artbasel.com


Mathieu Lehanneur for Audemars-Piguet at Art Basel Miami

After its launch in Hong Kong last May, the new Lounge concept for Audemars Piguet goes to Miami for the famous contemporary art fair Art Basel from 4 to 7th december. The prestigious Swiss fine watchmaking brand called upon Mathieu Lehanneur to design its new presentation, demonstration and sales areas. The French designer literally scans the Joux Valley, the brand’s historical birthplace, to replicate its mineral DNA suspended in the air.

Lehanneur has once again risen to the challenge of creating a magical and seductive architecture that draws on untamed nature, thanks to extremely innovative moulding technologies from archaeology. Keen to purport good links between technology and nature to achieve a better society free from first-degree ecological discourse, the designer went to mould the Swiss landscape. A perfect impression of these rocks was formed, like an alphabetical primal blueprint enabling him to create his own version of the valley in the luxury brand’s premises.

‘I am inspired by nature, technology and the design opportunities that they provide. I wanted to take on the beguiling landscapes of the Joux Valley for this project as they played an essential role in the history of Audemars Piguet, so as to introduce them to the world.’

The result produces a striking contrast between the extreme sophistication of the watches and this glass, wood and stone architecture. Time stands still in this valley without gravity, reminiscent of the floating mountains in Cameron’s film, Avatar, and that confirms the French designer’s power to extricate magical images and situations free of any restrictions.


posted by Shin Yamashita.