Suppose design officeによる美しい風景と地続きの建物「広島の小屋」

谷尻誠、吉田愛率いるSuppose design office が設計した広島県の農村に建てられた住居「Hiroshima Hut(広島の小屋)」を紹介致します。

四方を囲う透明な壁は景色を遮ることはなく、周囲ののどかな田園風景と日常生活が混じり合って地続きとなった柔らかい建物です。

Photos : 矢野紀行


外周部は断熱性能の高い透明なアクリルで囲われています。敷地の中に小さな丘を作り、半地下に埋められた部分の温度を逃がさず家の内に残すような作りとなっています。視線を遮ることが何もないことで、限りなく外部の環境に近く内部で生活することが可能です。



内部空間は透明度の高いエキスパンドメタルで緩やかに区切られています。この壁にものをかけたりもたれかかったりすることで、透明性を保ちながらも整理された生活を送ることが出来ます。下げられた部分はちょうど空だけが見える高さとなっており、住人のプライバシーも保たれています。



どうしても出てくる生活の雑多な部分は全て半地下の中に埋められ、収納を設けることで外からは目立たないようになっています。キッチンの天板は外の高さと揃えられ、外に向くことで風景と地続きです。調理中の様子を周囲に生息する鹿が覗き込むような風景も生まれるかもしれません。



開口部の高さと同程度に庇を出すことで、内部の温熱環境は過ごしやすくなっています。広い庇は外部では日よけとなり、その場所で過ごすきっかけにもなります。丘の上に薄い屋根がふわっと浮いた、人がいる場所に影をつくるような建物です。




テクノロジーが進化することで今まで壁、窓といった別々の要素をつなぎ合わせるように作られてきた建築は大きく変わりました。

1つの部分が窓であり壁であり柱でもあるように作られた「広島の小屋」は、そんなテクノロジーが生んだ新しく自由な建築かもしれません。

その他の作品はこちらよりご覧ください。




建物名称:広島の小屋
所在地:広島県
主体構造・構法:鉄骨造
基礎:鉄筋コンクリート
階数:地上階 1
敷地面積:490.0 m2
建築面積:100.0 m2
延床面積:81.0m2
竣工:2014年10月


Hiroshima Hut by Makoto by Tanijiri + Ai Yoshida / Suppose design office

Limitless possibilities of Architecture

One of the issues that emerged during the design process of this building was how to insert it in a peaceful rural landscape and how it interacts with the animals living in such a context. The concept of this project is to suspend a thin cover on a natural hill, equip it with furniture and in this way create a place where people and animals can meet under its shade.

The facade is made of transparent acrylic sheets on all four sides of the building, allowing the residents to get closer to nature while keeping the house warm due to this material’s high thermal insulation capability. Inside, the spaces are softly divided by expanded metal curved sheets allowing people to hang something or lean on it. These see-through partitions become guidelines for the furniture layout, and induce the residents to align things on it keeping the building tidy. This building uses light materials and organic shape interior dividers to further enhance its relationship with the landscape.

The space is composed by multiple levels with a maximum difference in height of 1000 mm that allows installing no handrails. Utilities and storage space are hidden under these levels, resulting in a very clean ground floor. The facilities’ floor level is partially underground to assure more privacy allowing the residents to see the sky only. At the same time, in the kitchen space, the level difference becomes a joint between the countertop and the ground, making it possible for a deer to stare at the residents preparing meals.

By extending the eaves equally, as much as the height of the acrylic facade, the thermo environment inside is improved and a shade is made outside, inducing the people to use the spaces inside and outside of the building in different ways according to the seasons and the hour of the day, blending their lifestyles into nature.

So far, the architectural essential elements have always been discrete, but nowadays as technology progresses the distinction between a wall, a window and a pillar becomes more vague, permitting architecture to become limitless.

If you need more information, please check here and here.

Hiroshima Hut

Hiroshima,Japan
Site area : 490.0m2
Construction area : 100.0m2
Total floor area : 81.0m2


posted by Shin Yamashita.