Suppose design officeによる、敷地にそっと屋根をかけたような水辺とともに暮らす住居「桧原の家」

谷尻誠、吉田愛率いるSuppose design officeが設計した、福岡県の貯水池の畔の住宅「桧原の家」を紹介します。斜めに傾斜した堤防のような敷地に対し、そのまま屋根をかけたような建物から、切り取られた水辺の風景がのぞく贅沢に自然を取り込んだ住宅です。

Photos : Techni Staff 針金 洋介


敷地は福岡県福岡市の貯水池に面した傾斜地。周囲には木々や草花が豊かに育ち、水辺の生物が時折顔をのぞかせる自然豊かな場所です。
この場所に屋根をかけることで、閉鎖された中から、外の自然に対して開放された生活空間を作り出したのが「桧原の家」です。




エントランスから入るとまずは壁に囲まれた閉鎖的なホール、その奥にトイレやウォーインクローゼットといった生活に必要なコアが続きます。ここから水辺に視線を向けると、開口部から少しだけ水面が映し出され、まるで船から外をのぞいたような風景が広がります。



さらに階段を下りることで身体はどんどん水面に近づきます。小屋のように閉塞的な空間から水辺に置かれたベンチのような開放的な空間まで、空間が濃度を変えて変化します。





元々風景の一部であった空き地に屋根をかけることで空間が生まれ、自然に身を委ねながら生活する住まいが生まれています。生み出された内部では周囲の環境変化に鋭敏となり、次第に建築は環境と同化するほど2つの境界は曖昧です。

「曖昧だけれども明確にある境界線。その境界の領域性に興味がある。」と語る建築家の考えが凝縮された、自然や境界線の複雑さを含むシンプルな住宅です。

その他の作品はこちらよりご覧ください。

Concept model :

Plan :

Section :

House in Hibaru

Fukuoka, Japan
Main use : House
Site area:259.85m2
Construction area : 104.94m2
Total floor area:111.85m2


House in Hibaru by Makoto Tanijiri + Ai Yoshida / Suppose design office

To put a light roof above the site.

We would like to make a place, such as that enable to see the scenery of the water side with relaxing with the multiple experience in our life, by simple process.

To make a living place for a family in the sloping land where faced a reservoir in Fukuoka.

Trees and flowers are grown well, and various creatures peek out from the shore.

The site make us feeling the richness and comfortableness of nature.

The roof makes various places, and people feel the difference between closing and opening depends on where they are.

The character of the site such as the slope and the roof make multiple living places in the site.

Once entered the house, the first thing you see is a semi-closed hall, but if you take a few steps further you can catch a glimps of the beautiful lake framed by the roof. With moving to the side of the shore at downstairs, the scenery and the atmosphere change. You feel like in a quiet space such as a small lodge on a field, or a calm place like at a bench along the shore.

The space on the vacant land is defined by the roof, and not by the walls. The glass between the roof and the ground transforms the place from outside to inside, an inside that is sensitive to the changes of the environment. Then, the architecture will assimilate the environment.

We are interest in Boundary line between architecture and environment.

We try to think an architecture as a simple gesture that generates a complexity in terms of spatial perception.

If you need more information, please check here.


posted by Shin Yamashita.