日建設計の山梨知彦・恩田聡・青柳創による日光、中禅寺湖に建てられたゲストハウス「On The Water」を紹介します。
敷地にあった護岸を撤去して中庭に湖水を引き込むように配置され、長いスラブが湖の景色を切り取るなど、水際の表情が豊かな別荘です。

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

中庭にまで引き入れられた湖の上に、スパイラルな形状の建物が折れ曲がりながら配置されています。

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

ひとつながりの長い空間には湖のさざ波の音や水面の照り返しなど、水辺の環境が様々な表情を持ってまだらに分布しています。

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

湖の景色を切り取る長くかけられたスラブ。

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

元々あった護岸を取り除き、中庭まで湖水を引き入れることで建物は限りなく水辺に近くなっています。

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo:藤井浩司[ナカサアンドパートナーズ] / Koji Fujii[Nacása & Partners]

photo: 野田東徳[雁光舎] / Harunori Noda[Gankosha]







以下、設計者のテキストです。

夏の心地よい気候の中で、水際でのひと時を楽しむためのゲストハウス。

アプローチから寝床に至るまでをスパイラルの一続きの空間にして、湖畔に据えた。スパイラルにすることで、歩みを進めるたびに水辺へと至る視線が刻々と変わり、楽しむことが出来る。同時に、水面との物理的な距離も変化するので、さざ波の音や水面の照り返し、湿度や放射などなど、水辺がもたらす様々な環境が、スパイラルの中にひとつながりでありながらまだらに分布することになる。全体が高低差をもった一つながりの長い空間となっているために、暖炉がもたらす熱や乾いた空気も、決して均質な室内環境を生み出すことはなく、様々な温熱環境が散らばるように遍在するに違いない。こうして、多様な状況が幾重にも折り重なりつつ、全てが連続しつつも不均質に散らばる空間が生まれる。

ここを訪れる人には、こうした水辺がもたらす不均質な状態の中をさまよい、自らにとって心地の良い場所を見つけ、それを味わっていただく。夏でも夜にはわずかながらではあるが暖房が必要となる自然の中で、ある人にとっては暖炉際の温かさが喜びとなるかもしれない。一方で、この場所のもたらす静けさや寒さこそがこの上もない「ごちそう」と感じる人もいるに違いない。秋から春までの、この場の自然環境が厳しくなり人をもてなしに不向きな季節には、無駄なエネルギーを投入して環境をねじ伏せたりすることなしに、クローズして自然の中に眠らせてしまう。そんな「もてなし」のためのゲストハウスである。

概要
場所は日光中禅寺湖。古くより外国大使館の別荘が並ぶ湖畔にあった5階建ての企業の保養所を取り壊し、極力水辺に近く、低く抑えた個人の別荘の新築計画。
道路から湖に向かって約7m下がる傾斜地の敷地に対し、2階建ての建物を差し込み、道路からはゲストを迎え入れるダイニングを中心とした2階レベルよりアクセスし、スパイラルな空間構成に沿って、徐々に寝室のある1階へと下っていく動線計画。
既存建物と湖の間にあった護岸は撤去し、1階の中心にある中庭に湖水を引き込む配置にし、上部にまたがる20mのロングスパンスラブが湖の景色を切り取るよう計画している。

湖へのビスタを最大限確保するための構造計画
2階のポーチから連続するダイニングスペースを覆う片持ちの鉄骨屋根。最大で1.2mの積雪を十分考慮し、予めキャンバーを与えた鉄骨梁に対して、鼻先に3mピッチに配置したタイロッド(SUS13φ)が常時緊張を与えることで、積雪時には緊張がキャンセルされ、屋根のたわみを抑制している。このロッド反力は、1階の軒天をフラットに見せるためのSRCの逆梁からとることで、ロングスパンスラブのたわみを低減する効果を併せ持つ。積雪時のたわみを抑えることで湖へのビスタを最大限確保するためのサッシレスの大判ガラスを採用することが可能になった。幅10mのガラスは、蛇行の多い日光いろは坂を運搬可能な最大寸法である。

BIMモデルを活用したシークエンスの検討と温熱環境シミュレーション
設計時には、BIMデータに周辺の地形や山脈のデータをインプットし、周囲景観への最適なビスタを確保できる建物の最適な配置を検証した。また、建物の動線に沿った視線のシークエンスを考慮した各室のスケールバランスや開口部の形状や高さの検討を、実施設計に入ると、より細部に至る各所ディテールや仕上材、家具の配置をBIMモデルの中で検証した。BIMモデルは、構造の積雪時の屋根のたわみ変形の抑制の検証や、スパイラルな一続きの空間を活かした自然換気や、1階のバーラウンジに据えた暖炉の熱による温熱環境のシミュレーションにも活用した。

施主:個人
設計:山梨知彦+恩田聡+青柳創 / 日建設計
意匠担当:山梨知彦、恩田聡、青柳創、井上雅子(元所員)
構造担当:向野聡彦、久次米薫、黒川巧
電気設備担当:土井川克洋
空衛設備担当:関悠平
環境解析担当:永瀬修、中曽万里恵、古川ひろみ
デジタルデザイン担当:竹内聡、塚田眞基
照明設計:岡安泉、杉尾篤 / 岡安泉照明設計
施工:東武建設
建築担当:手塚再起、川出正己、廻谷明範
電気設備担当:星野博史
空衛設備担当:箕和田功
電気:HITEC 担当:蓮池智雄、鈴木好幸
空衛:日神工業 担当:菊地智章
構造:RC造
主な仕上げ:RC打ち放し、ガラス、ステンレス溶融亜鉛メッキ板 / 外部RC打ち放し、フローリング、石膏ボード / 内部
敷地面積:1,325.16㎡
建築面積:640.50㎡
延床面積:751.92
設計期間:2012–14
施工期間:2014–15


On The Water by Team Yamanashi in NIKKEN SEKKEI

A guesthouse promising a pleasant time by the water in the balmy summer weather.
Situated alongside a lake, this guesthouse was designed as a continuous spiral space flowing from the approach to the bedrooms. Each step taken deeper inside the building reveals a changing lakefront view. The various lakeside environments, including the sound of ripples, light reflecting from the water surface, the humidity and thermal radiation, are also carried on into the spiral, but in a non-uniform distribution due to changes in physical distance from the water surface. Since the whole structure is an interconnected space with different elevations, there is no homogeneous environment — various areas present various thermal environments such as the fireplace warmth and the dryness of the air. Guests wander around in this atmosphere, discovering and enjoying spots they find comfortable. Located in a natural environment that requires a bit of heating in the building even during the summer nights, one may find joy in the warmth near the fireplace, while another may relish the area’s tranquility and cold characteristic. The building is closed during the harsh winter season to prevent any wasteful investment of energy.
This is the kind of hospitality this guesthouse promises to deliver.

Outline
The site of this building is located at Lake Chuzenji in Nikko city. Its lakeshore has been lined up with summer houses of foreign embassies since quite some time ago.
The project is to pull down a 5-story recreational facility of a company and build a new, private summer house for an individual client. The building is built as close to the waterside of the lake as possible, while its height is kept low.
A two-story building is placed at a location with inclined topography, where its height level goes down from a road to the lakeside in 7m. The circulation of this building is designed to be accessed from the road, to the 2nd floor level provided with a main dining space for welcoming guests, while the spiral configuration of the building gradually leads the guests to the 1st floor level with bedrooms.
The 1st floor plan brings in the lake water to an inner garden by removing the shoreline protection work existed between the lake and the previous building. The scenery of the lake is framed by a 20m long, large spanned floor slab, which extends over the garden area.

The structure design to provide the best vista to the lake
The porch area on the 2nd floor continues to the dining space covered with a steel frame cantilevered roof.
Considering snowfall on the roof as much as 1.2m deep, the steal beam of the roof is cambered in advance, and sag rods (SUS13φ) are placed in 3m intervals at the roof tip for consistently adding tension to the roof. These structural designs prevent from the deformation of the roof at the time of heavy snowfall, as the tension to the roof is relieved by snow load. The reaction force of those sag rods are taken from the reversed beam of the steel reinforced concrete (SRC), which is utilized for making the eaves soffit of the 1st floor appear straight and flat — therefore those structural designs also reduce the deflection of the long-spanned floor slab at the same time.
By managing the deflection of the roof against snow load, it becomes possible to utilize large-sized sashless glasses to maximize the vista to the lake. The glass has the width of 10m for its dimension, while this is the maximum size to carry through the severely winding road of Iroha-zaka sloping road in Nikko city.

Study of visual sequence and thermal environment simulation using BIM model
During the design process, data of the topography and the mountain range around the site was entered to the BIM model in order to study and find the most suitable location of the building for getting the best vista of the surrounding scenery. This model was also used to study the balance of the scale of each room, and the shapes and the heights of the openings in consideration to the visual sequence along with the circulation inside of the building. During the execution design process, more in depth studies were made by using the BIM model for the details of each part of the building, finishing materials, and placement of furniture.
This BIM model was further and well utilized for examining the structure to control the roof deflection under snow fall, and studying the natural ventilation by making use of the continuous spiral space, and simulating the thermal environment of the heat produced by the fireplace in a lounge space with a bar corner.

Client: Private
 Architects: Tomohiko Yamanashi+Satoshi Onda+Hajime Aoyagi / Nikken Sekkei
Tomohiko Yamanashi ,Satoshi Onda ,Hajime Aoyagi ,Masako Inoue / project team
Toshihiko Kohno ,Kaoru Kujime ,Takumi Kurokawa / structural
Katsuhiro Doikawa / electrical Yuhei Seki / HVAC
Osamu Nagase ,Marie Nakaso ,Horomi Furukawa / environment analysis
Satoshi Takeuchi ,Masaki Tsukada / DDL
Lighting :Izumi Okayasu ,Atsushi Sugio / Izumi Okayasu Lighting Design Office
General Contractor :Tobu Construction Co.,Ltd.
Saiki Tetsuka ,Masami Kawaide ,Akinori Meguriya / architectural
Hirofumi Hoshino ,Isao Minowada / mechanical
HITEC lnc. — Tomoo Hasuike ,Yoshiyuki Suzuki / electrical
Nisshin Kogyo Co.,Ltd. — Tomoaki Kikuchi / HVAC
Structural system :reinforced concrete
Major materials : exposed concrete ,glass ,stainless galvanized steel plate / exterior exposed concrete ,flooring ,plaster finish / interior
Site area :1,325.16㎡
Building area :640.50㎡
Total floor area :751.92㎡
Design :2012–14
Construction :2014–15


posted by Shin Yamashita